Schimbări importante! Ce taxe și impozite avem de plătit în 2018?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deciziile au fost bătute în cuie

Schimbări importante! Ce taxe și impozite avem de plătit în 2018?

Administrație 28 Decembrie 2017 / 16:21 1953 accesări

Ultima ședință din acest an a Consiliului local Constanța a fost decisivă pentru buzunarele constănțenilor. Asta pentru că a fost adoptat proiectul de hotărâre privitor la taxele și impozitele locale pentru 2018. Potrivit Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu anul 2018 vor interveni mai multe modificări. Prima schimbare se referă la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzilor contravenționale pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau după caz, de la data comunicării acestuia, conform prevederilor OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, revenindu-se astfel la modalitatea care se aplica pe vechiul Cod fiscal. A doua schimbare este legată de majorarea, în medie, cu 7% a impozitului pentru autovehiculele de transport marfă cu masă totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone și a impozitului în cazul unei combinații de autovehicule, unui autovehicul articulat sau unui tren rutier, de transport marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone.

ALTE MODIFICĂRI CE INTERVIN DIN 2018

Acestea nu sunt singurele schimbări pe care le vor resimți constănțenii. Potrivit proiectului de hotărâre privitor la taxele și impozitele pe care le vor plăti constănțenii anul viitor, Primăria Constanța a publicat o formă actualizată a documentului. Hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018 are la bază următoarele modificări: reducerea impozitului pe mijloacele de transport cu 95%, în cazul autovehiculelor hibride, și actualizarea cotei de impozitare în cazul clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice la 0,5%. În ceea ce privește cea de-a doua modificare, cota se aplică ori la valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, la valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, sau la valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

ȘI TAXELE SPECIALE SE SCHIMBĂ

De asemenea, documentul mai cuprinde și alte modificări în ceea ce privește taxele speciale și cele locale. De exemplu, taxa de salubrizare va crește de la 3 lei la 5 lei de persoană pe lună. Inițial, autoritățile locale intenționau să crească taxa la 7 lei, dar în urma dezbaterilor pe această temă, s-a luat decizia de a majora taxa până la 5 lei. De asemenea, taxa pentru servicii de reclamă și publicitate va fi de 2% din valoarea acestor servicii. Pentru eliberarea avizului program de funcționare se vor achita 100 de lei, în cazul barurilor și restaurantelor. Pentru agenții economici care își desfășoară activitatea în Mamaia și Satul de Vacanță, taxa pentru eliberarea avizului program de funcționare este de 8.000 de lei. Pentru cei care desfășoară activități temporare în Mamaia și Satul de Vacanță, taxa de autorizare este de 200 de lei. Excepție fac cei care se ocupă cu închirierea echipamentului sportiv și cu organizarea evenimentelor ce presupun activități comerciale și de alimentație publică. Ei sunt obligați să plătească 1.000 de lei. Taxa de autorizare pentru desfășurarea de activități temporare în Mamaia și Satul de Vacanță este în valoare de 200 de lei, pentru activitățile desfășurate în zone private cu acces public. Excepție fac activitățile de închiriere a echipamentului sportiv, târgurile și festivalurile cu desfășurare de activități comerciale sau de alimentație publică, spectacolele de circ și activitățile de producere și comercializare stradală de produse alimentare din utilaje specializate, pentru care taxa va fi de 8.000 de lei.

SE SCHIMBĂ TAXELE PENTRU LOCURILE DE VECI

O altă modificare prevăzută în proiect este actualizarea taxei de cesionare a locurilor de veci. Drept urmare, pentru cesionarea unui loc de veci pentru 7 ani se vor plăti 33 de lei/mp pentru Cimitirul Central și Municipal, respectiv 25 de lei/mp pentru cimitirele Viile Noi, Anadalchioi, Constantin Predescu și Palazu Mare. Pentru a păstra un mormânt timp de 25 de ani se vor plăti 115 lei/mp pentru Central și Municipal, respectiv 85 de lei pentru Viile Noi, Anadalchioi, Constantin Predescu și Palazu Mare. Cesionarea timp de 49 de ani va costa 230 de lei/mp la Central și Municipal, iar pentru locurile de veci din Viile Noi, Anadalchioi, Constantin Predescu și Palazu Mare va costa 170 de lei/mp.



12