Șeful CIA vrea... decapitarea SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Planuri de viitor

Șeful CIA vrea... decapitarea SI

Externe 02 Mai 2016 / 15:47 962 accesări
John Brennan

John Brennan

Teroriștii grupării Stat Islamic îngrijorează tot mai mult lumea civilizată, în paralel cu invazia musulmană din Europa și cu înmulțirea atentatelor, pretutindeni. În consecință, într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC, duminică, la cinci ani de la eliminarea de către SUA a temutului Osama bin Laden, directorul CIA a declarat că vrea... decapitarea SI.

John Brennan, directorul CIA, a estimat că eliminarea șefului grupării Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Bagdadi, ar avea un impact deosebit asupra organizației jihadiste. ”Am distrus o mare parte din al-Qaida. Ea nu este complet eliminată, deci trebuie să fim atenți în continuare. Acum ne vom confrunta, în anii următori, cu noul fenomen SI”, a declarat șeful Agenției Centrale de Informații din SUA. Jurnalistul de la NBC l-a întrebat pe Brennan dacă șeful SI a devenit la fel de important cum a fost bin Laden. ”Da, este important și vom distruge SI, nu am nicio îndoială. Dacă îl vom avea pe Bagdadi, cred că aceasta va avea un mare impact asupra organizației. Ei vor suferi efectele. Sl nu este numai o mare organizație, este un fenomen. Noi nu îi vedem numai în Siria și Irak, îi vedem în Libia, Nigeria și alte țări”, a avertizat Brennan, evocând celulele și rețelele grupării jihadiste din afara bastioanelor sale din Siria și Irak.

În teren, cel puţin 34 de militanţi SI au murit duminică într-o ofensivă a forţelor turce în nordul Siriei, ca reacţie la atacurile cu rachete lansate din această zonă de militanţi islamişti asupra oraşului turc Kilis, de la frontiera turco-siriană, soldate cu zeci de răniți. Mai multe rachete lansate de Turcia au lovit poziţii ale militanţilor islamişti, la 12 kilometri sud de graniţa celor două state, iar alte patru drone care au decolat de la baza militară Incirlik din sudul Turciei au distrus alte poziţii.

Deocamdată, SI încă își face de cap. Cel puţin 14 persoane au murit, printre care şi pelerini şiiţi, şi circa 40 au fost rănite în trei atacuri cu dispozitive explozive-capcană, luni, în capitala irakiană, Bagdad. Atacurile nu au fost revendicate, dar reţeaua teroristă Stat Islamic atacă, de regulă, locuri frecventate de etnicii şiiţi, pe care îi consideră renegaţi. Teroriștii au revendicat, în schimb, dublul atentat comis duminică în sudul Irakului, soldat cu cel puţin 35 de morţi şi zeci de răniţi. Organizaţia teroristă a anunţat că doi membri ai săi s-au aruncat în aer în oraşul Samawa, din sudul Irakului.

Citește și:

Statul Islamic a revendicat dublul atentat comis în Irak

Forțele irakiene au lansat asaltul pentru recucerirea unei localități de la Statul Islamic

Aviația franceză a lansat rachete de croazieră asupra unor poziții ale Statului Islamic

Celulă teroristă a reţelei Stat Islamic în Maroc, deconspirată de autorităţi

În numele profitului: Secrete murdare ale traficului cu petrol și legăturile SI cu Turcia

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2079 secunde