Şoc extern pentru economia Republicii Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şoc extern pentru economia Republicii Moldova

Monden 22 Iulie 2006 / 00:00 1419 accesări

Majorarea accentuată a preţului gazelor şi embargo-ul asupra importului de vin impuse de Rusia au dat o lovitură puternică Republicii Moldova, cu impact negativ asupra creşterii economice, a declarat Thomas Richardson, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional. "Republica Moldova este supusă unor şocuri externe severe. Interdicţia importurilor de vin de către Federaţia Rusă reprezintă o lovitură serioasă dată economiei moldovene", a apreciat acesta.

Anul trecut, Republica Moldova a livrat Rusiei 80% din cantitatea totală de vin exportată, pentru 240 de milioane de dolari, respectiv un sfert din veniturile totale din exporturi. Rusia a impus, în acest an, interdicţia asupra importurilor de vinuri moldoveneşti, citînd temeri legate de calitatea produselor. Autorităţile moldovene susţin însă că măsura are conotaţii politice, fiind o reacţie faţă de politica pro-occidentală a statului. La rîndul său, compania rusă Gazprom a majorat preţul gazelor exportate în Republica Moldova de la 80 de dolari pentru o mie de metri cubi la 110 dolari, la 1 ianuarie şi la 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, la 1 iulie. Este drept în ultimii ani, Gazprom a subvenţionat Republica Moldova, iar în urma acestor schimbări, avansul Produsului Intern Brut se va încetini.

Fondul Monetar Internaţional estimează că aprecierea Produsului Intern Brut se va reduce în acest an la 6%, de la 7% anul trecut, în timp ce inflaţia anuală va fi de 9%, sub nivelul de 10% consemnat în 2005. Banca Centrală moldoveană va avea dificultăţi în asigurarea nivelului necesar de rezerve valutare, din cauza plăţilor majorate pentru gaze, în timp ce intrările de capital vor fi mai reduse, ca urmare a exporturilor mai mici de vin. Naţiunile donatoare şi instituţiile creditoare trebuie să sprijine Republica Moldova pentru a traversa această perioadă dificilă.12
Pagina a fost generata in 0.1258 secunde