Studenţii revoltaţi vor să-l elimine pe Platon din programă pentru că face parte din rasa albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studenţii revoltaţi vor să-l elimine pe Platon din programă pentru că face parte din rasa albă
Cultură 10 Ianuarie 2017 / 17:17 922 accesări 0 comentarii

Platon, Descartes şi Immanuel Kant sunt părinţii filosofiei occidentale. Conceptele lor se află la temelia civilizaţiei. Însă studenţii de la o prestigioasă universitate din Londra doresc să fie scoşi din programă, din raţiuni de corectitudine politică: Filosofii fac parte din rasa albă, caucaziană. Uniunea studenților din Departamentul de Studii Orientale și Africane (SOAS) insistă asupra faptului că în studiul filosofiei "majoritatea filozofilor incluşi în cursurile lor" ar trebui să fie din Africa și Asia. Sindicatul se declară parte din campania de largi proporţii de "decolonizare" a universităţii.

Campania urmărește să "abordeze moștenirea structurală și epistemologică a colonialismului" şi a fost demarată după ce liderii din învățământul britanic au avertizat că universitățile vor fi obligate să satisfacă cererile studenților, oricât de nerezonabile ar fi. Sir Anthony Seldon, prorector al Universităţii Buckingham, academia din care face parte Departamentul de Studii Orientale şi Africane, afirmă: "Exista un pericol real dacă acceastă corectitudine politică scapă de sub control. Avem nevoie să înțelegem lumea așa cum a fost și nu să rescriem istoria filosofiei după capriciile unora."

Uniunea studenţilor de la SOAS, centru important de studii despre Asia, Africa și Orientul Mijlociu, a declarat că procesul de "decolonizare" în universitate și "confruntarea cu instituția cu reguli stabilite de rasa albă" este una dintre prioritățile sale pentru anul universitar. Studenţii afirmă că "filosofii albi" ar trebui studiaţi numai "dacă este necesar", adăugând că sistemele filosofice concepute de Platon sau Kant ar trebui să fie predate exclusiv dintr-un "punct de vedere critic". "De exemplu, prin confirmarea contextului colonial în care așa-numitele filosofii ale "Iluminismului" au fost concepute", adaugă studenţii, potrivit The Telegraph.

Taguri articol


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1857 secunde