SUA și Marea Britanie, autori-suspecți ai programului de spionaj Regin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA și Marea Britanie, autori-suspecți ai programului de spionaj Regin

Eveniment 26 Noiembrie 2014 / 00:00 494 accesări

Site-ul The Intercept a inflamat internetul, ieri, după ce a anunțat că programul de spionaj Regin, operaţional din 2008, ar avea legătură cu guvernele american și britanic. Grupul informatic american Symantec a anunţat că a descoperit acest program, a cărui complexitate tehnică implică faptul că crearea sa a fost cel puţin supervizată de serviciile de informaţii ale unui stat, iar potrivit unor specialiști contactați de site-ul The Intercept, programul pare să aibă legătură cu serviciile de informaţii americane şi britanice şi a fost folosit în atacuri informatice asupra unor reţele ale unor guverne europene şi unei reţele de telecomunicaţii din Belgia. Citând surse din sector şi o analiză tehnică a programului, The Intercept afirmă că Regin este citat în documente publicate de fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate (NSA), Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale SUA.

Rugată să comenteze aceste informaţii, purtătoarea de cuvânt a NSA a refuzat sec cu sintagma ”nu vom comenta zvonuri”. Echipe de la Symantec au detectat breşe de securitate dovedite în zece ţări, în primul rând în Rusia, iar apoi în Arabia Saudită, care concentrează, fiecare, aproximativ un sfert din infectări. Alte ţări atinse, în ordinea amplorii virusării, sunt Mexic, Irlanda, India, Afganistan, Iran, Belgia, Austria şi Pakistan.

Mai mult ca niciodată sunt numeroase voci care ridică problema unei legislații de reglementare și administrare a internetului, însă nu există consens. Procesul de reglementare ar trebui încredințat unui grup format din ingineri, tehnicieni specialiști, organizații neguvernamentale sau grupări independente, este concluzia unui sondaj de opinie realizat în mai multe state de pe mapamond. Pentru susținerea acestui demers au răspuns 57% dintre cele peste 24.000 de persoane chestionate în sondajul desfășurat în 24 de state de pe glob, de Institutul Ipsos la cererea organizației Centre for International Governance Innovation (CIGI). Jumătate dintre cei chestionați consideră că organizarea generală a internetului ar putea reveni Națiunilor Unite, un pic mai mult de o treime consideră că SUA joacă un rol important, în pofida dezvăluirilor privind programul amplu de supraveghere al NSA și a riscurilor privind viața privată. Doi din trei internauți sunt îngrijorați pentru viața lor privată, temându-se pentru confidențialitatea datele lor bancare, fotografiile sau mesajele personale. Se manifestă îngrijorare și în privința măsurilor restrictive sau practicilor de supraveghere ale unor state. Persoanele chestionate consideră deopotrivă că accesul la internet la prețuri moderate ar trebui să fie un drept al oricărei persoane, pentru că este o garanție a democrației și a creșterii economice. Pentru 80% dintre cei chestionați, accesul la internet este cheia viitorului lor economic și a bunăstării lor, la fel ca drepturile lor fundamentale.

Sondajul a fost realizat între 7 și 12 noiembrie, în statele dezvoltate sau aflate în curs de dezvoltare, printre care Australia, Brazilia, Canada, China, Egipt, Franța, Germania, India, Indonezia, Japonia, Kenya, Mexic, Nigeria, Africa de Sud, Tunisia, Turcia, SUA. În prezent, reglementările la nivel mondial ale internetului sunt asigurate de ICANN, o organizație non-guvernamentală cu sediul la Los Angeles. Însă Guvernul american a anunțat în martie că se gândește să nu reînnoiască contractul cu ICANN, care expiră în 2015. Un eventual nou dispozitiv de supraveghere ar trebui să reprezinte interesele tuturor și să fie în măsură să mențină fiabilitatea structurii de gestiune a internetului.



12