Succes al artiştilor plastici constănţeni în Bulgaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suită de expoziţii şi tabere de creaţie. La Varna şi Balcic

Succes al artiştilor plastici constănţeni în Bulgaria

Cultură 24 Septembrie 2013 / 00:00 1271 accesări

Mai mulţi artişti plastici dobrogeni, membri ai Filialei Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), au devenit foarte cunoscuţi şi apreciaţi de iubitorii de artă din Bulgaria. În ultimii ani, creaţiile lor au putut fi admirate în repetate rânduri de publicul din ţara vecină, în oraşe ca Gabrovo, Veliko Târnovo, Varna şi, desigur, fermecătorul Balcic, ale cărui peisaje pitoreşti şi lumină specială au inspirat dintotdeauna artiştii români. Lucrările plasticienilor de pe ţărmul românesc al Mării Negre, atât pictori, cât şi ceramişti, au ajuns în galeriile de artă şi chiar în sala de expoziţie a Castelului de la Balcic al Reginei Maria, care concentra elita cultural-artistică interbelică, prin intermediul unei colaborări între artiştii români şi bulgari. Bazele acestei colaborări fructuoase, care a însemnat tabere de creaţie comune, schimb de experienţă şi vernisaje în ambele ţări, au fost puse de cunoscutul ceramist Gheorghe Fărcaşiu, membru al UAP Constanţa I, şi doi foşti colegi bulgari din timpul facultăţii (Institutul de Arte Plastice din Bucureşti), în prezent plasticieni recunoscuţi atât în ţara de origine, cât şi în România: Ivan Kanchev şi Ilia Yankov.

COLABORARE ROMÂNO-BULGARĂ Ceramistul Gheorghe Fărcaşiu spune că, împreună cu artiştii bulgari, a realizat, în ultimii ani, o serie de manifestări expoziţionale de mare succes atât la publicul bulgar, cât şi român. Spre exemplu, împreună cu Ivan Kanchev, artist şi profesor la Veliko Târnovo, a fost organizată o expoziţie a Filialei UAP Constanţa I, vernisată în oraşul din ţara vecină, dar ale cărei lucrări au ajuns şi la Constanţa, anul trecut. Tot împreună şi tot în 2012, cei doi artişti au pus bazele unei expoziţii a filialei constănţene I a UAP la Gabrovo, iar artiştii bulgari au expus, la rândul lor, în faţa publicului constănţean. Anul acesta, UAP Constanţa I, Muzeul de Artă din Gabrovo şi UAP Gabrovo au organizat o tabără de creaţie - ceramică. Printre participanţi s-au numărat şi artiştii Gheorghe Fărcaşiu şi Alfred Ipser, care au creat şi au şi donat câteva lucrări Muzeului din Gabrovo. De altfel, pe 15 octombrie urmează, la Gabrovo, vernisajul expoziţiei cu lucrări realizate pe durata acestei tabere, cărora li se vor alătura şi 50 de picturi reprezentând selecţiuni ale ultimelor patru ediţii ale Taberei Internaţionale de Arte Vizuale Gorjfest, de la Târgu Jiu.

ÎN AUGUST, LA VARNA Din multitudinea de evenimente comune ale artiştilor bulgari şi constănţeni reţine atenţia, însă, o expoziţie de grup găzduită, în august, de Boris Georgiev City Art Gallery din Varna. Au participat cu lucrări de pictură, ceramică, sculptură: Gheorghe Fărcaşiu, Anca Floriana Deaconu, Eusebio Spînu, Constantin Papadopol, Petru Manea, Lacme Ifrim, Nicolae Mira, Mariana Samoilă, Mariana Constantinescu, Dan Mazilu, Gheorghe Caruţiu, Alexandru Isopescu, Gelu Costea, Alfred Ipser, Gabriela Gheorghe, Florentin Sîrbu. Acestora li s-au alăturat şi cei doi membri de onoare ai Filialei Constanţa I a UAP, artiştii bulgari Ivan Kancev - pictură şi Ilia Yankov - ceramică. Expoziţia s-a bucurat de un succes fulminant, adunând, de-a lungul lunii august, câteva sute de vizitatori, iar artiştii expozanţi primind felicitările criticilor de specialitate din Sofia şi invitaţia de a expune în capitala Bulgariei. Din păcate, deplasarea la Sofia cu lucrările expuse nu a mai fost posibilă, din motive de ordin financiar.

ÎN SEPTEMBRIE, LA CASTELUL REGINEI MARIA În prezent, vizitatorii Castelului Reginei Maria de la Balcic au plăcuta surpriză de a admira în luna septembrie, în sala de expoziţie din interiorul clădirii, o serie de creaţii ale artiştilor români şi bulgari (pictură, sculptură, dar şi ceramică). Expozanţii sunt: Ivan Kanchev, Anca Deaconu, Alfred Ipser, Ilia Yankov, Petru Manea, Alexandru Isopescu, Nicolae Mira, Florentin Sîrbu, Eusebio Spînu şi Gheorghe Fărcaşiu. Ca urmare a succesului acestei suite de evenimente, artiştii constănţeni au primit recunoaşterea atât a colegilor de breaslă, cât şi a publicului din ţara vecină, fapt pentru care au apărut deja şi invitaţiile pentru 2014, prefigurându-se noi proiecte artistice la Dobrici şi Silistra.

Vechi prietenii devin... proiecte artistice

Criticul de artă Alice Dinculescu face o caracterizare sugestivă a acestei colaborări româno-bulgare. „Prietenii vechi şi adevărate se transformă în proiecte artistice şi devin programe derulate serial la Constanţa, Troyan, Veliko Târnovo sau Gabrovo. Dialogul devine o stare de continuitate şi este sustinut de reputate personalităţi artistice ale zonei: Ivan Kancev (Gabrovo), Ilia Yankov (Varna), deveniţi membri de onoare ai Filialei Constanţa 1, şi Gheorghe Fărcaşiu (Constanţa). Şi pentru că nimic nu este întâmplător oriunde în lume, toţi cei trei artişti care şi-au dezvoltat universul creaţiei într-un teritoriu aflat la margini de ape au avut ca centru al analizei şi exprimării marea taină ce se naşte din amestecul elementelor primordiale: pământ, apă, foc, aer. Este, de altfel, o caracteristică fundamentală a acestui străvechi teritoriu european, în care profunzimea culturii şi civilizaţiei transmite semnale preţioase ale spiritualităţii sale tocmai prin intermediul unor asemenea creaţii”, este de părere Alice Dinculescu.



12