Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 24 Noiembrie 2014 / 00:00 555 accesări

AFGANISTAN

Atentat sângeros

Un atentat sinucigaş a avut loc ieri, pe un teren de volei din provincia Paktika din estul Afganistanului şi a provocat moartea a 50 de persoane, a declarat viceguvernatorul provinciei, Attaullah Fazli. Teroristul sinucigaș se afla pe o motocicletă şi s-a aruncat în aer în timpul meciului de volei, a declarat oficialul.

GRECIA

Incident armat într-un bar

Un bărbat înarmat era căutat, sâmbătă, de poliţiştii greci, după ce a rănit 15 persoane, în cursul dimineţii, într-un bar din Pireu, în apropiere de Atena, act care ar avea legătură cu traficul de droguri, a anunţat Poliţia. Dintre cei 15 răniţi, trei sunt încă în spital, unde au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a intrat dimineaţa devreme într-un club din cartierul Microlimano, cunoscut pentru viaţa sa de noapte, în compania unei tinere. Potrivit martorilor, el a ieşit din bar, după care s-a întors înarmat cu un Kalaşnikov şi a început să tragă în jurul lui. Ulterior, bărbatul a fugit cu un taxi. Poliţia, care a făcut portretul robot al autorului, a deschis o anchetă. Potrivit acesteia, bărbatul pare să fie de origine albaneză şi ar aparţine unei bande de traficanţi de droguri din capitala elenă. Autorităţile vor încerca să stabilească dacă suspectul este implicat într-un alt incident armat care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni şi s-a soldat cu un mort, într-un bar din Metaxourgeio, în centrul Atenei.

MAREA BRITANIE

Explozie de gaz la un hotel de cinci stele

14 angajaţi ai unui hotel de cinci stele din Londra au fost răniţi şi aproximativ 500 de clienţi au fost evacuaţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma unei explozii de gaz produse în subsolul clădirii. Aproximativ 80 de pompieri au fost chemaţi la Churchill Hyatt Regency, în Portman Square, în centrul capitalei britanice, după explozia care a avut loc cu puţin înainte de miezul nopţii. Echipe specializate s-au deplasat la faţa locului pentru a inspecta imobilul, al cărui subsol a fost puternic avariat, potrivit pompierilor, în eforturile de a evita orice risc de prăbuşire. Serviciile de ambulanţă au anunţat că sunt 14 răniţi, dintre care cinci au necesitat spitalizare, dar starea lor nu generează îngrijorare. Un purtător de cuvânt al hotelului a declarat că niciun client nu a fost rănit şi că toţi au fost mutaţi în alte clădiri.

SUA

A murit fostul primar al Washingtonului, Marion Barry

Fostul primar al Washingtonului, Marion Barry, care a dominat politica în capitala americană timp de decenii, în pofida scandalurilor şi a unei scurte detenţii pentru posesie de droguri, a decedat la vârsta de 78 de ani. Potrivit ”Washington Post”, Marion Barry, care era diabetic şi în ultimii ani fusese supus unei grefe de rinichi şi suferise de cancer la prostată, a ajuns la spital în stop cardiac şi nu a mai putut fi resuscitat. Fiu de agricultor, născut în Mississippi, activ în mişcarea drepturilor civile şi consilier municipal în capitală, Barry a obţinut rapid influenţă, graţie unei charisme incontestabile şi voinţei sale afişate de a ameliora soarta populaţiei de culoare, majoritară la Washington. Ales primar, el a pus în aplicare numeroase programe sociale, mai ales pentru favorizarea angajării afroamericanilor. Dar în ianuarie 1990, în timp ce se afla la cel de-al treilea mandat, o înregistrare video a FBI a permis trimiterea lui la închisoare, timp de şase luni, pentru folosire şi posesie de droguri. Acest lucru nu l-a împiedicat însă să revină la Primărie, fiind ales pentru a patra oară în 1994. Dar în timpul acestui ultim mandat, situaţia s-a deteriorat în oraş, cu un deficit enorm şi o creştere a criminalităţii. Chiar și după ce a părăsit Primăria, Barry nu a ieşit din viaţa publică şi a redevenit, în 2005, consilier municipal la Washington, funcţie pe care o deţinea şi în prezent.

ex foto - Marion Barry a fost consilier municipal până la moarte

OLANDA

Păsări sacrificate

Autorităţile olandeze au ordonat, sâmbătă, sacrificarea preventivă a 8.000 de raţe, temându-se că gripa aviară s-ar putea răspândi în alte două crescătorii, situate în apropiere de Haga, după cele trei focare descoperite în ţară. Ministerul Afacerilor Economice a confirmat vineri că aceste trei ferme, dintre care două sunt situate în centrul ţării şi o alta la aproximativ o sută de kilometri distanţă de acestea, au fost afectate şi există temeri privind o extindere a epidemiei. Sacrificarea păsărilor de la cele două crescătorii situate în apropiere de Haga a fost decisă pentru că un camion care a mers acolo fusese anterior într-una dintre celelalte crescătorii. Ţara este afectată de virusul H5N8, înalt patogen pentru animale, dar care reprezintă un risc foarte scăzut pentru oameni, spre deosebire de H5N1, care a provocat moartea a aproximativ 400 de persoane din 2003 şi până în prezent, în principal în Asia. Olanda, o ţară unde creşterea păsărilor se face intensiv şi care are circa 95 de milioane de păsări, s-a confruntat în 2003 cu o epidemie de gripă aviară de tip H7N7, care a obligat la sacrificarea a 30 de milioane de păsări.

IRAN

Soluții alternative

Washingtonul continuă să spere la încheierea unui acord cu Teheranul privind dosarul nuclear iranian, însă examinează, de asemenea, o serie de opţiuni, a declarat, sâmbătă seara, un diplomat american. Anterior, Casa Albă a subliniat că marile puteri şi Teheranul au în continuare divergenţe serioase în negocierile privind programul nuclear iranian. La rândul său, negociatorul rus Serghei Riabkov a apreciat că negocierile pe tema programului nuclear iranian, care au loc la Viena, se desfăşoară într-un climat tensionat, un acord definitiv fiind greu de obţinut. Marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare, sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

SUA

Alertă de inundații

Mai multe zone din statul New York, unde ninsorile au provocat moartea a cel puţin 14 persoane, au fost plasate, sâmbătă, în stare de alertă, din cauza inundaţiilor generate de încălzirea aşteptată a vremii, au anunţat serviciile de meteorologie. Vestul statului, în regiunea Buffalo, se afla sub avertizare meteorologică de inundaţii. În caz de alertă, cetăţenii trebuie să ia măsuri de precauţie, respectiv să cureţe gurile de scurgere din faţa locuinţelor şi să scoată din pivniţe bunurile de valoare. Un nivel superior al alertei poate fi declanşat în caz de inundaţii iminente sau în curs. Peste 600.000 de persoane locuiesc în sectoarele vizate, iar câteva mii dintre ele, în special locuitorii din sudul regiunii Buffalo, au fost blocate în case, timp de aproape o săptămână.12
Pagina a fost generata in 0.1441 secunde