Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 06 Noiembrie 2014 / 00:00 466 accesări

SIRIA

Copii uciși

Cel puţin 13 copii au fost ucişi ieri într-un bombardament asupra cartierului Qabun, controlat în parte de rebeli, din Damasc, care a vizat inclusiv o şcoală. O înregistrare video postată pe internet de un militant din Qabun, care susţine că a fost realizată după bombardarea cartierului, prezintă cadavrele unor copii întinse pe pământ. Bilanţul ar putea să mai crească, mai multe persoane fiind rănite grav. O parte a cartierului Qabun este controlată de armată şi cealaltă parte de rebeli. Aproximativ 190.000 de persoane, dintre care o treime civili, au fost ucise în Siria, de la începutul conflictului, în martie 2011, de reprimarea brutală a unei mişcări de contestare populară, care s-a transformat apoi în rebeliune armată. Conflictul a devenit tot mai complex, odată cu sosirea grupărilor jihadiste.

FRANȚA

Inundații mortale

O persoană şi-a pierdut viaţa şi numeroase evacuări şi pene de curent au avut loc în urma ploilor torenţiale din sud-estul Franţei, însă situaţia părea să revină ieri la normal. O tânără de 32 de ani a murit marţi, la Saint-Blaise, un sat din Alpii de sud, în urma unei alunecări de teren provocate de ploile abundente. De asemenea, două tabere au fost evacuate la Avignon, în sud-est, în noaptea de marţi spre miercuri. Aproximativ 110 locuinţe au fost, de asemenea, evacuate preventiv de pompieri în localităţile Saint-Symphorien d'Ozon şi Lamotte-du-Rhône. Peste 6.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în departamentul Ardeche, la sud-vest de Lyon. Inundaţiile au afectat şi departamentul Alpes-Maritimes, unde activitatea aeroportului din Nisa a fost blocată timp de două ore. De asemenea, autostrada A8 din apropierea coastei mediteraneene a fost blocată pe un sens, în urma unei alunecări de teren.

ALGERIA

Accident feroviar

O persoană și-a pierdut viața și alte 65 au fost rănite într-un accident de tren care a avut loc ieri, la Alger. Trenul, care plecase din Alger cu destinația Thénia (50 km de capitală), a deraiat în gara Hussein Dey, în momentul în care schimba linia, potrivit conducerii Societății Naționale de Transport Feroviar (SNTF). Premierul țării, Abdelmalek Sellal, s-a deplasat la locul accidentului, unde a ordonat înființarea unei comisii de anchetă pentru a stabili cauzele deraierii trenului. Din cauza accidentului au fost întrerupte legăturile feroviare dintre capitală și Oran, marea metropolă din vestul țării, Annaba și Constantine, în est.

ISRAEL

Atentat sângeros

O persoană a murit şi alte aproximativ zece au fost rănite, ieri, după ce un şofer a intrat cu maşina în mai mulţi pietoni, la Ierusalim, atacatorul fiind ucis ulterior de forţele de ordine. Surse medicale şi din cadrul serviciilor israeliene de securitate au anunţat că victima este un poliţist israelian, care a decedat la spital, din cauza rănilor. Aproximativ zece persoane au fost rănite, iar unele se află în stare gravă, în urma atacului, cel de-al doilea incident de acest tip comis la Ierusalim în ultimele două săptămâni. Atacul a avut loc într-o staţie de tramvai situată pe una dintre principalele şosele, care desparte Ierusalimul de Vest şi Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Oraşului Sfânt ocupată şi anexată de Israel. Potrivit Poliţiei israeliene, autorul atacului ar fi un palestinian de 38 de ani, din tabăra de refugiaţi Shuafat din Ierusalimul de Est. La 22 octombrie, un palestinian din Ierusalimul de Est a intrat cu maşina într-un grup de pietoni aflaţi în staţia de tramvai, ucigând două persoane. Confruntări au izbucnit ieri pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al Islamului, în Ierusalimul de Est, iar forţe de ordine israeliene au intervenit pentru a dispersa manifestanţi mascaţi. Zeci de manifestanţi au aruncat cu pietre şi petarde către forţele de ordine, care au pătruns ulterior pe Muntele Templului (numele dat de evrei Esplanadei) şi au împins manifestanţii către interiorul moscheei, a declarat Luba Samri, o purtătoare de cuvânt a Poliţiei. Incidentele s-au extins în Oraşul Vechi, în vecinătatea locului sfânt. În apropiere de Poarta Leilor, poliţiştii au tras cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene asupra mulţimii adunate, inclusiv zeci de copii care se aflau în drum către şcoli din vecinătate. Motivele acestui nou val de furie nu erau clare.

MAREA BRITANIE

Agresiuni sexuale

Ministerul britanic al Apărării a explicat marţi că a decis să pună capăt înainte de termen unui program de instruire a soldaţilor libieni, după implicarea unora dintre ei în agresiuni sexuale. Aproximativ 300 de membri ai forţelor armate libiene se află din iulie la Bassingbourn, în sud-estul Angliei. Antrenamentul era iniţial prevăzut să dureze până la sfârşitul lui noiembrie. Trei soldaţi au fost audiaţi marţi de judecători, în cursul unei audieri preliminare, potrivit ”Cambridge News”. Doi dintre ei au recunoscut două acuzaţii de agresiune sexuală. Cel de-al treilea este acuzat de trei agresiuni şi urmează să anunţe dacă pledează „vinovat“. Alţi doi sunt acuzaţi că au violat un bărbat şi urmau să compară în justiţie. Guvernul britanic va continua în acelaşi timp să susţină Libia, dar va reevalua cea mai bună modalitate de a antrena forţele de securitate libiene şi va hotărî dacă va continua să antreneze soldaţi în Marea Britanie. Cinci soldaţi libieni au depus o cerere de azil pentru a rămâne în Marea Britanie, în cursul antrenamentului, a relatat BBC.

FRANȚA

Răniți de turbulențe

Un Airbus A380 aparţinând Air France care efectua un zbor către New York a fost afectat, marţi, de turbulenţe puternice, iar trei membri ai echipajului au fost răniţi uşor, aeronava fiind nevoită să se întoarcă din drum şi să aterizeze pe Aeroportul Paris - „Charles de Gaulle“. După aproximativ o oră de zbor, avionul a întâmpinat rafale de vânt foarte puternice, care l-au obligat să se întoarcă din drum. Zborul AF006 se afla deasupra Marii Britanii, în faza de ascensiune. Echipajul a decis să revină la Paris, pe „Charles de Gaulle“. Trei membri ai echipajului au fost preluaţi de servicii de salvare, părând să prezinte doar contuzii. O parte a pasagerilor au putut lua alt zbor, mai târziu, iar ceilalţi au plecat la New York ieri.

NORVEGIA

Risc de atentate

Serviciile de informaţii norvegiene PST au afirmat ieri că se aşteaptă la un proiect de atentat pe teritoriul naţional, în decurs de un an, ca urmare a intensificării ameninţării jihadiste reprezentate de gruparea Stat Islamic. PST evocă în special apelul publicat în septembrie de organizaţia SI împotriva tuturor ţărilor care s-au alăturat SUA în coaliţia care luptă contra grupării în Irak şi Siria. Conform serviciului, aproximativ 60 de persoane care au legături cu Norvegia s-au deplasat în Siria, pentru a participa la jihad. Vara aceasta, ţara scandinavă a fost în alertă, timp de o săptămână, din cauza unui risc de atentat considerat iminent de PST, dar care în final nu s-a concretizat.

GERMANIA

Cea mai lungă grevă feroviară

Mecanicii de locomotivă din Germania au început, ieri, o grevă de protest de patru zile, cea mai lungă din ultimii 20 de ani, care amenință să afecteze prima economie europeană și a declanșat o rară intervenție din partea cancelarului Angela Merkel, care a cerut numirea unui mediator. În ceea ce va fi a șasea grevă declanșată de la începutul lunii septembrie, sindicatul german al mecanicilor de locomotivă (GDL) a informat că încetarea lucrului va afecta transportul de mărfuri începând de ieri, de la ora locală 15.00, iar traficul de pasageri va fi afectat începând de astăzi, de la ora 2.00. Traficul feroviar nu va reveni la normal decât luni, la ora locală 4.00. Conducerea companiei Deutsche Bahn a anunțat că va încerca să asigure cel puțin o treime din trenurile programate, însă, cu toate acestea, sunt așteptate întârzieri semnificative, în condițiile în care compania feroviară germană transportă zilnic 5,5 milioane de pasageri și peste 600.000 de tone de marfă. Situația este îngreunată de faptul că Germania se pregătește să sărbătorească cea de 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Aproximativ două milioane de vizitatori sunt așteptați duminică în capitala Germaniei. Cancelarul Angela Merkel, care rareori face comentarii cu privire la disputele dintre sindicate și patronat, a cerut mecanicilor de locomotivă să dea dovadă de responsabilitate, adăugând că ar trebui luată în considerare demararea unei proceduri de mediere între sindicatul GDL și conducerea Deutsche Bahn. Motivul conflictului nu îl constituie atât o revendicare privind majorarea salariilor și reducerea timpului de lucru, cât dorința GDL de a negocia cu Deutsche Bahn în numele altor categorii de personal, cerere refuzată de conducerea companiei. Din cei aproximativ 196.000 de angajați ai Deutsche Bahn, doar 19.000 sunt membri ai sindicatului GDL. Potrivit unei analize realizate de Cologne Institute for Economic Research, o grevă a mecanicilor de locomotivă mai lungă de trei zile ar costa economia Germaniei până la 100 de milioane de euro pe zi, dacă firmele vor fi nevoite să oprească liniile de asamblare, din cauza deficiențelor de aprovizionare. Aproape o cincime din traficul de marfă al celei mai mari economii din Europa se desfășoară pe calea ferată.

RUSIA

Socialiștii moldoveni, la raport

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit, la Moscova, cu lideri ai Partidului Socialist moldovean, Igor Dodon şi fostul premier Zinaida Greceanîi, în contextul în care formaţiunea susţine aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ieri că întâlnirea liderului rus cu cei doi politicieni din R. Moldova a avut loc marţi, la recepţia oferită de preşedintele Rusiei pentru a sărbători Ziua Unităţii. Dmitri Peskov a precizat că subiectul discuţiilor a fost evoluţia relaţiilor ruso-moldovene. Zinaida Greceanîi și Igor Dodon sunt primii pe lista electorală a Partidului Socialist din R. Moldova pentru alegerile legislative programate la 30 noiembrie. Liderii Partidului Socialist şi-au declarat în mai multe rânduri susţinerea pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală, proiect susţinut de Rusia.

UNGARIA

Restricții de călătorie

Directorul Administraţiei Fiscale din Ungaria, Ildiko Vida, şi alţi membri ai conducerii instituţiei sunt pe lista persoanelor care au interdicţii de intrare în SUA. Ildiko Vida a declarat, potrivit ziarului ”Magyar Nemzet”, că va iniţia acţiuni judiciare pentru calomnie. Jozsef Tobias, liderul Partidului Socialist (de opoziţie), i-a cerut premierului Viktor Orban să îi înlocuiască imediat pe oficialii de la Administraţia Fiscală (NAV) vizaţi de sancţiunile SUA. Relaţia dintre Ungaria şi SUA a devenit tensionată de la jumătatea lunii octombrie, când Washingtonul a anunţat că funcţionari publici ungari suspectaţi de corupţie sunt vizaţi de interdicţii privind intrarea pe teritoriul american. Tensiunile bilaterale au izbucnit în contextul în care autorităţile ungare anchetează presupuse fraude fiscale comise de companii şi organizaţii americane. Potrivit publicaţiei ”Napi Gazdasag”, în replică, SUA au interzis, invocând suspiciuni de corupţie, accesul pe teritoriul american unor şefi ai agenţiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denunţând presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că tentativele de exercitare de presiuni asupra autorităţilor ungare sunt inadmisibile. La începutul lunii octombrie, Budapesta a reacţionat la critici formulate de Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, dând asigurări că Budapesta respectă libertăţile şi restul valorilor democratice.

RUSIA

Test balistic

Submarinul nuclear rusesc „Tula“ a efectuat, ieri, cu succes, un test cu rachetă intercontinentală de tip Sineva (SS-N-23 Skiff în codificarea NATO), a anunțat Ministerul rus al Apărării. Racheta a fost lansată de pe submarinul aflat în imersiune în apele Mării Barents și a lovit la ora planificată o țintă în poligonul Kura din peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient rus. Sineva este o rachetă în trei trepte, are o rază de acțiune de 11.500 de kilometri și poate transporta până la patru încărcături nucleare. Lansarea de ieri este al doilea test cu rachetă balistică intercontinentală efectuat de Rusia în mai puțin de o săptămână. Pe 1 noiembrie, armata rusă a lansat o rachetă Topol-M (SS-27 Sickle B, conform codificării NATO) de pe cosmodromul de la Pletsesk, în nord-estul țării.



12