Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Decembrie 2010 / 00:00 478 accesări

SUA

Luare de ostatici într-un liceu

Un licean înarmat, în vârstă de 15 ani, a ţinut ostatici, luni, timp de cinci ore, un profesor şi 23 de elevi într-un liceu din oraşul Marinette, Wisconsin, în nordul SUA. Adolescentul a tras în aer, moment în care poliţiştii, după ce au auzit trei focuri de armă, au intrat în sala de clasă unde acesta ţinea ostaticii, a afirmat şeful poliţiei locale, Jeff Skorik, în cadrul unei conferinţe de presă. Autorul luării de ostatici, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost internat cu o rană provocată de glonţ, însă ostaticii nu au fost răniţi. Liceanul, care a intrat înarmat într-o clasă, la sfârşitul orelor, în jurul orei locale 15.00, a eliberat un prim grup de cinci elevi în jurul orei 19.50. El avea asupra lui două arme, una semiautomată de calibru 22 şi un pistol de nouă milimetri, a declarat Jeff Skorik. Muniţia găsită la faţa locului arată că acesta a utilizat ambele arme. După ce au auzit focuri de armă, poliţiştii, care vorbeau la telefon cu profesorul, au spart uşa, au intrat în sala de clasă şi au văzut suspectul, a afirmat şeful poliţiei. În acest moment, suspectul a tras un foc de armă şi s-a rănit, a adăugat el. Incidentul s-a încheiat la ora 20.03. Poliţiştii au blocat toate străzile din jurul liceului, unde învaţă 700 de elevi.

BULGARIA

Cinci marinari dispăruţi în Marea Neagră

Un elicopter al forţelor aeriene bulgare a fost mobilizat, ieri, în cadrul operaţiunilor de căutare a cinci marinari daţi dispăruţi după coliziunea a două nave în Marea Neagră, la aproximativ 20 de kilometri sud de Capul Emine, în Bulgaria. La operaţiunile de salvare participă Agenţia bulgară de Administraţie Maritimă, poliţia de frontieră, forţele militare navale şi marina civilă. Coliziunea ar fi avut loc luni, ca rezultat al unor manevre incorecte, potrivit directorului agenţiei, Serghei Ţarnakliski. Cele două nave s-au ciocnit în jurul orei locale 17.40. Cargobotul Karim 1, sub pavilion cambodgian, s-a scufundat, iar cealaltă navă, un petrolier olandez de dimensiuni mult mai mari, sub pavilionul statului Sierra Leone, a înregistrat distrugeri minore. Cinci dintre cei zece membri ai echipajului de pe nava Karim 1 au fost salvaţi. Doi dintre cei cinci marinari daţi dispăruţi ar fi decedat, potrivit martorilor. Peste zece nave şi 100 de persoane au fost implicate în operaţiunile de salvare.

FRANŢA

Femeie din R. Moldova, omorâtă cu bestialitate

Un bărbat care a ieşit din închisoare în luna aprilie şi-a omorât cu bestialitate partenera originară din R. Moldova, crima având loc în locuinţa din Nisa a bărbatului. Condamnat pentru violenţă, motiv pentru care şi purta o brăţară electronică, Georges Nuza locuia cu o femeie de 40 de ani originară din R. Moldova. Cuplul avea probleme, altercaţiile între cei doi fiind dese. Crima a fost descoperită de un vecin. Femeia a fost găsită pe pat, sub plapumă, pe jumătate dezbrăcată, constatându-se că a fost masacrată cu furie.

MAREA BRITANIE

Vinovaţi de trafic de femei din România

Un britanic din Bicester şi un grec în prezent căutat de poliţie au fost găsiţi vinovaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism şi urmează să fie condamnaţi, ancheta poliţiei pornind de la un client căruia i-au fost oferite serviciile unei fete în vârstă de cel mult 13 ani, relatează ”Oxford Mail”. Anchetatorii au primit informaţii de la unul dintre clienţii care apelau la prostituatele celor doi bărbaţi. Unul dintre cei doi bărbaţi găsiţi vinovaţi, Anastassios Papas, care folosea pseudonimul Mark White, este de negăsit, poliţiştii pornind deja în căutarea sa. Papas şi celălalt bărbat au traficat femei din Europa de Est, în special din România, care au devenit apoi prostituate în Marea Britanie. Amândoi urmează să primească o condamnare la închisoare, însă Papas nu poate fi condamnat în lipsă. Potrivit instanţei, cei doi ar fi obţinut din proxenetism 67.075 de lire sterline. Judecătorul Gordon Risius i-a spus britanicului să se aştepte la o pedeapsă substanţială, dispunând ca el să stea în închisoare până în 21 ianuarie, dată la care îi va fi comunicată exact sentinţa. Cei doi proxeneţi îşi racolau clienţii prin intermediul unor anunţuri de mică publicitate plasate în ziare din Regat şi pe Internet.

GERMANIA

Poliţişti atacaţi cu bulgări de zăpadă

O bătaie cu bulgări de zăpadă s-a transformat într-o bătaie în toată regula, la Leipzig, în sud-estul Germaniei, unde peste 500 de persoane au luat ca ţintă automobile, autobuze, dar mai ales poliţişti. Bătaia cu bulgări de zăpadă, pornită de aproximativ 40 de persoane, luni seara, la o intersecţie din cartierul Connewitz, a atras rapid aproximativ 500 de persoane, care au aruncat nu doar cu bulgări de zăpadă, dar şi cu pietre şi au lansat artificii în direcţia poliţiştilor. Doi poliţişti au fost răniţi, iar o maşină a poliţiei a fost avariată. Un automobilist a fost, de asemenea, uşor rănit de o sticlă de bere aruncată în direcţia sa. Numeroşi participanţi la bătaie erau îmbrăcaţi în negru şi ar aparţine, potrivit poliţiei, unor grupări de stânga care, în trecut, au folosit bătaia cu bulgări de zăpadă ca pretext pentru a ataca autorităţile.

BRAZILIA

Bilanţ tragic

Bilanţul violenţelor care au avut loc, în ultima săptămână, la Rio de Janeiro a ajuns la 37 de morţi, a anunţat, luni seara, poliţia militară, care a procedat, de asemenea, la 130 de arestări. Dintre cele 130 de persoane arestate, 118 au fost încarcerate. Patru membri ai forţelor de ordine şi cinci suspecţi au fost răniţi. În total au fost incendiate 102 vehicule, dintre care 29 de autobuze. De asemenea, au fost confiscate 164 de arme, 77 de grenade şi bombe artizanale, a mai precizat poliţia militară. Aceste date sunt comunicate după o zi de la operaţiunea care a permis forţelor de ordine să preia, în două ore, controlul asupra Complexo do Alemao, un ansamblu de 15 favele în care locuiesc zeci de mii de persoane. Autorităţile au mobilizat 2.600 de paraşutişti şi membri ai trupelor de şoc din cadrul poliţiei, susţinuţi cu blindate şi elicoptere.

KAZAHSTAN

Aterizare de urgenţă

Un avion al companiei aeriene din Hong Kong Cathay Pacific, cu 306 pasageri la bord, a efectuat, luni seara, o aterizare de urgenţă în Kazahstan, din cauza unei probleme de presurizare, a anunţat compania, ieri. Avionul Boeing 747-400, care se deplasa pe ruta Amsterdam - Hong Kong, a fost deviat către aeroportul Karaganda din Kazahstan, la şase ore de la decolare, a precizat Cathay într-un comunicat. Un mesaj care semnala probleme a fost trimis celui mai apropiat aeroport. Nicio persoană nu a fost rănită dintre cei 306 pasageri şi 20 de membri ai echipajului. Aceştia au fost preluaţi de un alt avion, ieri.

JAPONIA

Gripă aviară

Autorităţile japoneze au anunţat că vor sacrifica aproximativ 23.000 de pui, la o fermă din vestul ţării unde au fost depistate cazuri de gripă aviară. Cinci pui, găsiţi morţi în această fermă, erau infectaţi cu virusul H5, o variantă a gripei aviare, anunţă autorităţile din Prefectura Shimane. Din motive de precauţie, autorităţile au decis sacrificarea tuturor puilor de la această fermă şi au interzis transporturile de pui pe o rază de zece kilometri.

MAREA BRITANIE

Confruntări între studenţi şi poliţie, la Londra

Confruntări între mici grupuri de manifestanţi şi poliţie au marcat, ieri, la prânz, cea de a treia zi de protest al studenţilor contra creşterii taxelor de înscriere la universitate, la Londra. Condiţiile meteorologice nefavorabile i-au împiedicat pe numeroşi studenţi să participe la adunarea convocată la Trafalgar Square, la ora locală 12.00, grupurile de manifestanţi fiind rare. Spre deosebire de manifestaţiile la care au participat zeci de mii de persoane, la 10 noiembrie şi adunărilor de câteva mii de persoane, la 24 noiembrie, ieri a fost vorba de mici grupuri mobile, dispersate rapid dar care se regrupau imediat. Poliţia a creat cordoane importante de protecţie în jurul clădirilor oficiale, în special în jurul Parlamentului, la Westminster. Poliţia londoneză a oprit, la 24 noiembrie, mii de manifestanţi, în condiţii de frig, timp de câteva ore şi a arestat 41 de persoane, în urma mai multor incidente violente, în cartierul în care se află sediile ministerelor. La 10 noiembrie, forţele de poliţie au fost insuficient pregătite, fiind depăşite de o masă de 50.000 de studenţi, dintre care câţiva au pătruns în sediul Partidului Conservator, la Londra. Guvernul a prevăzut o creştere a taxelor de înscriere la universitate de la 3.290 de lire sterline de student, pe an, la 6.000 de lire sterline, iar în circumstanţe excepţionale, la 9.000 de lire sterline.

ITALIA

Proteste studenţeşti

Mii de studenţi au început să defileze, ieri, în toată Italia, contra reformei universităţilor, a cărei adoptare era prevăzută ieri în Camera Deputaţilor, ei blocând centrul Romei şi perturbând puternic traficul în mai multe oraşe din ţară. Studenţii au decretat zi de grevă contra acestei reforme, împotriva căreia luptă de o săptămână, prin ocuparea unor monumente celebre, între care Coloseumul din Roma sau Turnul din Pisa. Motto-ul acestor acţiuni este ”paralizarea ţării prin adunări spontane”. La Neapole, care se confruntă cu o criză a gunoaielor, studenţii au aruncat saci cu gunoi în faţa sediului Guvernului regional. De asemenea, au mai avut loc manifestaţii la Veneţia, Torino, Palermo şi Brescia, unde poliţiştii i-au respins cu lovituri de bastoane pe tinerii care aruncau cu sticle în ei. Confruntat cu criza economică, Guvernul de dreapta a adoptat mai multe legi în cei doi ani de mandat, al căror scop a fost să reducă bugetul cu aproximativ nouă miliarde de euro şi să desfiinţeze 130.000 de locuri de muncă în sistemul educaţiei naţionale, pe o perioadă de cinci ani, între 2009 şi 2013. Reforma universităţilor prevede fuziunea instituţiilor mai mici, introducerea în Consiliile de Administraţie a unor experţi din afara lumii academice şi reducerea mandatului rectorilor. Criticii reformei apreciază că aceasta vizează obţinerea unor economii, spre exemplu, prin neînnoirea contractelor pe perioadă determinată a zeci de mii de cercetători.

FINLANDA

Greva însoţitorilor de zbor

Compania aeriană finlandeză Finnair a anulat, ieri, peste o sută de curse interne şi internaţionale, din cauza unei greve a însoţitorilor de zbor. Greva, organizată la apelul sindicatului finlandez al personalului navigant, a început la ora locală 13.00, după eşecul negocierilor cu mediatorul Esa Lonka, în noaptea de luni spre marţi. ”Prioritatea noastră este de a furniza servicii pentru principalele destinaţii, cum ar fi Stockholm, Paris, Bruxelles, Copenhaga şi Dusseldorf”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Finnair, Hanna-Kaisa Nurmi, potrivit căreia cursele charter pentru turişti urmau să fie menţinute. Cursele cu destinaţia Sankt-Petersburg, New York, Londra, Bangkok şi Tallinn au fost anulate. Compania ar urma să anuleze acelaşi număr de zboruri şi astăzi, a subliniat Nurmi. Potrivit negociatorilor sindicali, disputele privind organizarea unor ture de noapte şi privind zilele de concendiu sunt principalele obstacole în calea soluţionării conflictului.

GERMANIA

Condamnat la închisoare

Tribunalul de mare instanţă din Bonn l-a condamnat, ieri, la trei ani şi jumătate de închisoare pe principalul inculpat în procesul pentru practici de spionaj ale grupului Deutsche Telekom, în care nu au fost vizaţi şi oficiali de rang înalt ai grupului. Klaus T., fostul şef al securităţii grupului de telecomunicaţii, a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind confidenţialitatea comunicaţiilor private. El era singurul oficial judecat în acest caz. Din contră, începând din iunie, au fost abandonate investigaţiile contra oficialilor de cel mai înalt rang din cadrul grupului, şi anume patronul Deutsche Telekom de la vremea faptelor, Kai-Uwe Ricke şi fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere, Klaus Kumwinkel. În 2008, numărul unu european în sectorul telecomunicaţiilor a recunoscut practici de spionare a datelor telefonice, între 2005 şi 2006. Obiectivul acestei supravegheri, vizând în principal membri ai Consiliului de Supraveghere şi jurnalişti, era să găsească originea unor scurgeri în presă. ”Soluţionarea acestui caz este dezamăgitoare pentru victime”, a declarat, într-un comunicat, Lothar Schroeder, membru al conducerii Sindicatului Verdi, care a făcut obiectul unei asemenea supravegheri telefonice. ”Noi nu putem să credem că direcţiunea Deutsche Telekom nu este şi ea responsabilă”, a continuat el, cerând ca, în lipsa unei condamnări în penal, să fie continuate, în civil, acţiunile contra fostului patron şi fostului şef al Consiliului de Supraveghere.

JAPONIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 s-a produs ieri, în apropiere de o insulă din Japonia, aflată la peste 800 de kilometri de Tokyo, unde mişcarea telurică a fost de asemenea resimţită, dar nu a fost declanşată nicio alertă de tsunami, au anunţat seismologii americani şi japonezi. Cutremurul a avut loc la ora 12.24, la nord-vest de insula Chichi-shima, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), într-o zonă a insulelor din Pacific cunoscută sub numele de Ogasawara în Japonia sau Bonin în străinătate. Hipocentrul a fost localizat la aproximativ 478 de kilometri adâncime. Cutremure moderate au fost resimţite în toată partea de est a Japoniei, în special în capitală, dar nu au fost raportate pagube sau răniţi. Teritoriul japonez, situat la joncţiunea a patru plăci tectonice, înregistrează, în fiecare an, aproximativ 20% dintre cutremurele cele mai puternice de pe Planetă.



12