Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Martie 2008 / 00:00 902 accesări

China - Îngrijorare

China şi-a exprimat nemulţumirea faţă de SUA, miercuri, după ce Pentagonul a anunţat că a trimis accidental patru componente pentru rachete nucleare în Taiwan, în 2006. China a cerut iniţierea unei anchete amănunţite şi să i se aducă la cunoştinţă toate detaliile, astfel încît consecinţele grave să fie eliminate. Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a relansat apelul ca SUA să sisteze vînzarea de armament şi exerciţiile comune cu Taiwanul, pentru a evita tulburarea păcii şi stabilităţii în regiune. SUA sînt angajate prin lege să ajute Taiwanul să se apere, dar au recunoscut că au făcut o eroare şi că au recuperat componentele livrate din greşeală. Şi Ministerul taiwanez al Apărării a confirmat, miercuri, că a restituit patru componente de rachete nucleare livrate de SUA. Temerile Chinei sînt întemeiate întrucît componentele trimise din greşeală în Taiwan sînt elemente extrem de sensibile concepute pentru a declanşa explozia unui focos nuclear la o altitudine precisă. Cu o lungime de 56 de centimetri şi un diametru de 20 de centimetri, componentele sînt dispuse într-o nişă situată la baza rachetei balistice intercontinentale.

Norvegia - Prăbuşirea unui imobil

Un bloc de locuinţe s-a prăbuşit în oraşul norvegian Alesund, cinci persoane fiind date dispărute. Nu se ştie deocamdată ce a determinat prăbuşirea imobilului, dar locatarii susţin că au auzit o explozie puternică. În imobil locuiau 20 de persoane, iar şansele de descoperire a altor supravieţuitori sînt extrem de reduse. Poliţia locală a precizat că dezastrul a fost provocat cel mai probabil de o stîncă desprinsă din versantul muntos. O a doua stîncă desprinsă ameninţător a determinat poliţia să evacueze mai multe clădiri din apropiere.

Germania - Sub nămeţi

Europa este afectată de căderi abundente de zăpadă, temperaturi scăzute şi rafale de vînt puternice ce au provocat mai multe accidente rutiere şi pagube materiale însemnate. În Elveţia stratul de zăpadă atingea 70 de centimetri, înregistrîndu-se numeroase accidente. Sute de turişti au rămas izolaţi pe insulele Aeolian din apropierea Siciliei din cauza rafalelor puternice de vînt ce au dus la suspendarea timp de două zile a serviciilor de feribot spre insulele Pantelleria şi Lampedusa. Valurile atingeau pe Coasta calabriei înălţimea de cinci metri. În Olanda, furtunile au dus la blocarea traficului rutier pe o distanţă de 836 de kilometri şi mai multe curse aeriene au suferit întîrzieri pe aeroportul Schiphol din Amsterdam.

Ucraina - Pană de curent

Capitala ucraineană este afectată, de marţi seară, de o pană majoră de electricitate, provocată de condiţiile meteorologice nefavorabile. Compania de electricitate Kievenergo a anunţat că trei linii de înaltă tensiune au fost doborîte de rafalele puternice de vînt, provocînd întreruperea alimentării cu energie în jurul orei 18.00 ceea ce a afectat 800 de blocuri de locuinţe şi 1.000 de case din Kiev, precum şi numeroase centrale termice.

Emiratele Arabe Unite - Explozie

O deflagraţie foarte puternică produsă într-un depozit de artificii situat într-o zonă industrială din Dubai s-a soldat cu cel puţin un mort. Imaginile transmise în direct de televiziunea al-Arabiya au arătat o imensă sferă de foc, urmată de o coloană de fum vizibilă din zonele rezidenţiale. Zeci de fabrici şi depozite se află în zona industrială al-Quoz, în plină expansiune economică.

Marea Britanie - Vizită peste Ocean

Premierul britanic va efectua o vizită în SUA în luna aprilie, în cadrul unui turneu în care ar urma să exercite presiuni pentru reformarea instituţiilor internaţionale şi să discute despre criza financiară. Gordon Brown susţine încercarea Indiei de a obţine un loc permanent, alături de alte state, într-un Consiliu de Securitate al ONU extins. Premierul britanic s-ar putea întîlni cu candidaţii la învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale, Barack Obama şi Hillary Clinton. Relaţia lui Brown cu preşedintele Bush este mai puţin apropiată decît cea a predecesorului său Tony Blair.

Belarus - Sistem de apărare antiaeriană pentru Venezuela

Belarusul va crea, în următorii şase ani, un sistem de apărare antiaeriană pentru Venezuela, a anunţat adjunctul şefului Statului Major al armatei belaruse. Venezuela nu are, în prezent, niciun sistem unitar de apărare antiaeriană, dispunînd de unităţi separate şi de aviaţie. Deschiderea Venezuelei spre pieţe cum ar fi cea a Rusiei şi Chinei ar putea fi semnalul posibilităţii Belarusului de a obţine părţi ale pieţei de armament din America Latină. Hugo Chavez are ca prioritate modernizarea forţelor armate şi, după vizita în Belarus, s-a deplasat la Moscova, unde a încheiat acorduri de modernizare a arsenalului, în principal prin cumpărarea a 24 de avioane de vînătoare Suhoi Su-30. Relaţiile dintre Venezuela şi SUA şi aşa marcate de tensiuni s-ar putea deteriora şi mai mult dacă John McCain, candidatul republican pentru Casa Albă, ar cîştiga alegerile. Avertismentul vine chiar din partea preşedintelui Chavez. Acesta speră ca relaţiile dintre cele două state să se îmbunătăţească după ce inamicul său ideologic, actualul preşedinte american, îşi va încheia mandatul.

SUA - Retragere din armată

Fostul procuror-şef de la Guantanamo Bay, care şi-a prezentat demisia în urmă cu cinci luni din cauza ingerinţelor politice, se va retrage şi din armata americană. Colonelul Moe Davis a înaintat actele de retragere din armată săptămîna trecută, după criticile publice faţă de sistemul judiciar de la Guantanamo şi din motive personale. În calitatea de procuror-şef la Guantanamo, acesta a lăudat sistemul judiciar creat de administraţia Bush pentru judecarea suspecţilor de terorism. Colonelul Davis este convins că toţi cei puşi sub acuzare într-adevăr sînt vinovaţi.

Kazahstan - Condamnare la 20 de ani de detenţie

Rahat Aliev, fostul ginere al preşedintelui Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev, a fost condamnat, miercuri, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de lovitură de stat, sentinţă ce se adaugă altor 20 de ani de detenţie pentru crimă. Alnur Musaiev, fost şef al serviciilor secrete, a fost, de asemenea, condamnat la 20 de ani de închisoare într-un proces desfăşurat într-un tribunal militar din oraşul Akmola. Fostul ginere al preşedintelui este urmărit pentru răpirea şi uciderea a doi oficiali ai unei bănci kazace, pentru care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în ianuarie.



12