telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

telegrafic

Sport 28 Decembrie 2007 / 00:00 562 accesări

Pavel la Doha, Hănescu la Adelaide

Circuitele ATP şi WTA au programate înainte de Anul Nou primele turnee de tenis ale sezonului viitor, motiv pentru care mai mulţi sportivi români se mută zilele acestea în Australia, pentru turnee şi pregătirea Grand Slam-ului de la Melbourne. În aceasta situatie se află Victor Hănescu, care va participa la turneul de la Adelaide, de pe 31 decembrie, dar şi Raluca Olaru, Edina Gallovits şi Sorana Cîrstea, angrenate în calificările de la Hobart. Olaru va decola duminică spre Australia, urmînd a ateriza cu numai doua ore înainte de trecerea în 2008. Şi Andrei Pavel îşi va întrerupe vacanţa petrecută alaturi de familie, în Germania, pentru a se îndrepta spre Qatar. “Cneazul” va juca în calificările turneului ATP de la Doha, turneu dotat cu premii în valoare totală de un milion de dolari. Meciurile de pe tabloul principal vor debuta pe 31 decembrie.

Rapid va efectua două cantonamente în străinătate

Mircea Rednic, antrenorul echipei de fotbal Rapid Bucureşti, a pus la punct programul de pregătire al giuleştenilor înainte de startul returului programat pentru data de 23 februarie. După reunirea lotului (15 ianuarie), elevii lui Rednic vor efectua un prim turneu de pregătire în Portugalia. Rapidiştii se vor pregăti în Rio Maior între 20 ianuarie şi 2 februarie, perioadă în care vor disputa şi câteva jocuri de verificare. Aflat la 20 km de ţărmul Oceanului Atlantic, Rio Maior (11.500 de locuitori) oferă condiţii excelente, atît din punct de vedere climatic, cît şi al posibilităţilor de a efectua antrenamente pentru viitoarele meciuri oficiale. După efectuarea primului stagiu de pregătire în Portugalia, giuleştenii vor reveni în ţară pentru cîteva zile, urmînd ca în perioada 7-15 februarie să plece în cel de-al doilea turneu de pregătire, a cărui destinaţie va fi aleasă între Cipru şi Turcia (Antalya). În acest al doilea stagiu de pregătire, Rapid va avea programate mai multe meciuri de verificare, unul la două zile.

Antrenor portughez la Pandurii Tg. Jiu

Tehnicianul portughez Joaquim Teixeira a fost numit ieri în funcţia de antrenor principal al formaţiei Pandurii Tg. Jiu, înlocuindu-l pe Gabriel Zahiu, cel care s-a aflat la conducerea echipei în ultimele două săptămîni. Teixeira a semnat un contract pe doi ani şi jumătate şi va prelua echipa începînd cu 7 ianuarie 2008, avînd ca obiectiv pentru acest sezon evitarea retrogradării şi calificarea în finala Cupei României. Teixeira va veni în România împreună cu propriul staff tehnic, care include un antrenor secund, preparatorul fizic şi antrenorul cu portarii. Clubul Pandurii mai anunţă şi faptul că, începînd din ianuarie, în lotul echipei se vor afla 11 jucători portughezi. În cariera sa de antrenor, Teixeira a activat între 1996 şi 1998 ca secund al lui Antonio Oliveira la FC Porto, între 2000 şi 2002 ca secund al lui Oliveira la naţionala Portugaliei, iar din anul 2002 a antrenat echipe din a doua ligă portugheză.

Ştefan Nanu, demis de ziua... numelui

Conducerea clubului Petrolul Ploieşti a decis ieri încetarea colaborării cu antrenorul Ştefan Nanu, contractul acestuia fiind reziliat de comun acord chiar în ziua de... Sfîntul Ştefan! “Ştefan Nanu a dat dovadă de bărbăţie şi caracter acceptînd decizia luată, iar Petrolul şi-a plătit toate datoriile financiare faţă de el”, a declarat directorul general executiv al Petrolului, Eduard Alexandru. La rîndul său, fostul tehnician al prahovenilor a spus: “Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Puteam face mai multe la acest club. Dacă va fi adus un antrenor cu mînă de fier, Petrolul poate să-şi atingă obiectivul propus, accederea în Liga I”. Petrolul a încheiat anul pe locul opt în Liga a II-a, cu 25 de puncte acumulate. În locul lui Nanu ar putea fi numit Camil Oprişan sau Gabi Stan.

Investiţiile în fotbalul românesc au crescut, veniturile au scăzut considerabil

În fotbalul românesc, în 2007, sumele încasate în urma participărilor în cupele europene au scăzut considerabil faţă de anul precedent, dar, în ciuda acestui fapt, banii investiţi în transferuri sau infrastructură au fost mai mulţi decît oricînd. Veniturile echipelor româneşti în 2007 au scăzut considerabil, principala cauză fiind sezonul ratat din cupele europene. Lider în topul încasărilor este, ca şi anul trecut, Steaua, dar veniturile sale s-au redus după prestaţia mai puţin reuşită din Liga Campionilor. Astfel, veniturile Stelei s-au cifrat la aproximativ 7 milioane de euro. Pe lîngă banii din cupele europene, în conturile Stelei au mai intrat aproximativ 3 milioane de euro, din contracte de sponsorizare. În total, aproximativ 10 milioane de euro, cu 5 mai puţin decît în anul precedent. Nici rivalele Stelei, Dinamo şi Rapid, nu au avut încasări pe măsura anului trecut. Topul sumelor investite în transferuri: 1. Steaua - 10 milioane de euro; 2. CFR Cluj - 7 milioane de euro; 3. Dinamo - 3 milioane de euro; 4. Rapid - 2 milioane de euro; 5. Poli Timişoara - 1,6 milioane de euro. Topul celor mai bine plătiţi antrenori din Liga I: 1-2. Ioan Andone (CFR Cluj) şi Dorinel Munteanu (FC Vaslui) - cîte 300.000 de euro; 3. Mircea Rednic (Rapid) - 250.000 de euro; 4. Marius Lăcătuş (Steaua) - 200.000 de euro; 5. Duşan Uhrin jr. (Poli Timişoara) - 185.000 de euro. Topul celor mai bine plătiţi fotbalişti din Liga I: 1. Mikael Dorsin (CFR Cluj) - 500.000 de euro; 2. Bogdan Lobonţ (Dinamo) - 320.000 de euro; 3-5. Artiom Karamian (Poli Timişoara), Mirel Rădoi (Steaua) şi Cristian Fabbiani (CFR Cluj) - cîte 300.000 de euro. Topul transferurilor în Liga I: 1. Cristian Fabbiani - 1,5 milioane de euro - de la Lanus la CFR Cluj; 2. Ifeanyi Emeghara - 1,3 milioane de euro - de la Poli Timişoara la Steaua; 3. Pawel Golanski - 1,1 milioane de euro - de la Korona Kielce la Steaua; 4. Amoreirinha - 1 milion de euro - de la Estrela Amadora la CFR Cluj; 5. Ionuţ Rada - 1 milion de euro - de la Rapid la Steaua.

Banii negri din Liga I la fotbal

Pe lîngă sumele vehiculate de oficiali ca investiţi în transferuri, salarii ale fotbaliştilor sau bugete anuale, în presă s-a scris şi despre banii negri din fotbalul românesc. Astfel, în luna mai, după meciul Dinamo - CFR Cluj, scor 1-0, din returul sezonului trecut, care a consfinţit urcarea Stelei pe locul secund şi asigurarea calificării în preliminariile Ligii Campionilor, s-a zvonit că Gigi Becali i-ar fi răsplătit pe dinamovişti pentru serviciul făcut, iar mult timp după acest eveniment s-a discutat despre cuantumul acestei sume. Însuşi Gigi Becali a dezvăluit-o, afirmînd că a plătit 2 milioane de euro. De altfel, numele lui Becali a fost menţionat aproape de fiecare dată cînd s-a vorbit despre premieri ale adversarelor. La rîndul său, Gigi Becali a acuzat pe CFR Cluj că a oferit sume de bani arbitrilor pentru a le facilita victoria în anumite partide. “Au plătit şi ei 20-30.000 de euro la cîte un arbitru”, a spus Becali. Răspunsul preşedintelui lui CFR Cluj, Iuliu Mureşan, nu s-a lăsat prea mult aşteptat: “Becali vorbeşte? El, care e sponsorul campionatului”.

Marius Niculae, integralist în partida Falkirk - Inverness

Internaţionalul român Marius Niculae a fost integralist la Inverness în partida pierdută de formaţia sa în deplasare, 0-1 cu Falkirk, într-un meci contînd pentru etapa a 19-a a campionatului Scoţiei. Rezultatele înregistrate în etapa a 19-a din campionatul Scoţiei: Falkirk - Inverness 1-0; Gretna - Aberdeen 1-1; Hearts - St. Mirren 0-1; Kilmarnock - Hibernian 2-1; Rangers - Motherwell 3-1; Dundee United - Celtic 0-2. În clasament, lider este Celtic Glasgow - cu 40 de puncte, urmată de Glasgow Rangers - cu 38 p, dar cu două meciuri mai puţin, şi Motherwell - cu 32 p.



12