Televizorul calmează durerile copiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Televizorul calmează durerile copiilor

Externe 18 August 2006 / 00:00 742 accesări

Privitul la televizor este o metodă foarte eficace pentru a calma durerile copiilor, este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Italia şi publicat ieri, în "Archives of Disease in Childhood". Cercetători de la Universitatea din Siena au studiat nivelul de durere raportat de 69 de copii, cu vîrste cuprinse între 7 şi 12 ani, în timp ce acestora li se prelevau probe de sînge. Copiii au fost împărţiţi în mod aleatoriu în trei grupe. Niciunuia nu i s-a administrat anestezic înainte de prelevarea probelor de sînge. În timpul procedurii, o parte dintre aceşti copii au vorbit cu mamele lor, o parte s-au uitat la desene animate şi o parte a fost lăsaţi singuri. După încheierea procedurii medicale, mamele şi copiii au evaluat durerea resimţită. Copiii cărora nu li s-a distras atenţia prin nicio metodă au simţit o durere de trei ori mai mare decît aceia care au urmărit desene animate. Copiii care au urmărit desene animate în timp ce li se prelevau probe de sînge au raportat cel mai mic nivel de durere, arată studiul.

Rezultatele sugerează nu numai că privitul la televizor poate reduce nivelul de percepţie a durerii, ci şi că îmbunătăţeşte toleranţa copilului la durerea pe care o înregistrează. "Aceasta nu înseamnă că prezenţa mamei este negativă: deşi aceasta nu are rolul de a reduce percepţia durerii, copiii îşi vor aminti ulterior că nu au fost lăsaţi să se descurce singuri cu o situaţie stresantă", spune Carlo Bellieni, coordonator al acestui studiu. "Copiii care experimentează durerea în instituţii de îngrijire medicală au sigur nevoie de prezenţa unui părinte care să-i ajute să treacă peste durere". Bellieni crede că privitul la televizor are, pur şi simplu, rolul de a distrage atenţia copilului, dar este şi posibil ca plăcerea resimţită de copil în timp ce urmăreşte un film să stimuleze eliberarea de endorfine, "hormoni ai plăcerii".

Cercetătorii sînt de părere că personalul care lucrează în sistemul de sănătate destinat copiilor ar trebui să ia în considerare această modalitate foarte simplă de distragere a atenţiei. Bellieni a declarat că mai trebuie luat în considerare şi efectul puternic pe care îl poate avea televiziunea, recomandînd părinţilor să nu le permită copiilor să stea prea multe ore zilnic în faţa televizorului.



Ştiri recomandate

12