Teorii ale conspiraţiei în Turcia şi Rusia privind organizatorii şi scopurile atentatelor din Paris

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teorii ale conspiraţiei în Turcia şi Rusia privind organizatorii şi scopurile atentatelor din Paris

Externe 14 Ianuarie 2015 / 00:00 1470 accesări

Teorii ale conspiraţiei au apărut în Turcia şi Rusia privind atentatele comise de trei jihadişti la Paris, mai mulţi oficiali afirmând că servicii de spionaj străine au organizat atacurile, pentru a pedepsi Franţa sau pentru a spori ura faţă de Islam. Melih Gokcek, primarul oraşului Ankara, a afirmat că „Mossadul (serviciul de informaţii israelian - n.r.) este cu siguranţă responsabil de aceste incidente (...), sporeşte ura faţă de Islam”. Acesta a apreciat că atentatele au legătură cu demersurile Franţei în vederea recunoaşterii Palestinei. Și Ali Sahin, parlamentar turc şi purtător de cuvânt pe afaceri externe al partidului de guvernământ AKP, a prezentat opt motive pentru care suspectează că „atacurile au fost organizate astfel încât să fie acuzaţi musulmanii şi Islamul”. La rândul său, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că „duplicitatea Occidentului este evidentă”. „Ca musulmani, nu am susţinut nici terorismul, nici masacrele: rasismul, discursul urii, islamofobia sunt în spatele acestor masacre (...). Vinovaţii sunt evidenţi: cetăţeni francezi au comis acest masacru, iar musulmanii au fost acuzaţi pentru el”, a adăugat preşedintele turc, care s-a declarat uimit că serviciile franceze de informaţii nu i-au urmărit pe vinovaţi mai eficient.

În Rusia, comentatori pro-Kremlin au încercat să evidenţieze legături între atentatele din Franţa şi „uneltiri politice” din SUA. Titrând „Au organizat americanii atacul terorist din Paris?”, tabloidul „Komsomolskaya Pravda” a publicat o serie de interviuri pe site-ul său care prezentau diferite motive pentru care administrația de la Washington ar fi plănuit atentatele.

Într-un interviu, Aleksander Jilin, directorul Centrului din Moscova pentru Studierea problemelor aplicate, apreciază că atacul reprezintă pedeapsa americanilor împotriva preşedintelui Hollande, pentru un interviu din 6 ianuarie în care a cerut UE să elimine sancţiunile impuse Rusiei. Administrația de la Washington a folosit atacurile pentru a consolida interesele geopolitice ale SUA şi UE în Ucraina, a adăugat Jilin. Alţii au repetat teorii ale conspiraţiei populare în Rusia, care acuză serviciile americane de informaţii pentru o serie de atentate teroriste, de la atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA până la atacurile din Paris de săptămâna trecută. „În ultimii zece ani, aşa-zisul terorism islamist este sub controlul uneia dintre principalele agenţii de informaţii din lume (...). Sunt sigur că nişte supervizori americani sunt responsabili de atacurile teroriste din Paris, sau cel puţin de islamiştii care le-au comis”, a precizat la rândul său Aleksei Martinov, directorul Institutului Internaţional pentru State Noi.

TEROAREA, MARCĂ ÎNREGISTRATĂ

Pe de altă parte, Institutul naţional pentru proprietate intelectuală (INPI) din Franţa a primit peste 50 de cereri de înregistrare a mărcii „Je suis Charlie” după atentatul comis miercuri la săptămânalul satiric francez. Logoul „Je suis Charlie”, trei cuvinte scrise cu alb şi gri pe fond negru, este de mai multe zile obiectul unor tentative de exploatare mercantilă. Una dintre primele solicitări depuse la INPI se referă la clasa de produse aparate şi instrumente ştiinţifice, care înglobează, între altele, balanţe, extinctoare şi tocuri pentru ochelari. Procedura de înregistrare a unei mărci la INPI costă 200 de euro o cerere online şi 225 de euro o solicitare scrisă, incluzând până la trei clase de produse sau servicii. Fiecare clasă suplimentară, din totalul de 45, costă 40 de euro.

Înregistrarea unei mărci durează de obicei mai multe luni, a precizat institutul, subordonat Ministerului Economiei. Numeroase produse - tricouri, autocolante, insigne - cu celebrul logo sunt deja puse în vânzare pe platforme online. Unele dintre aceste platforme, cum ar fi eBay sau Amazon, au promis să plătească săptămânalului comisioanele care le revin din vânzări.



12