Tratat UE privind contracararea recrutării de terorişti străini

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tratat UE privind contracararea recrutării de terorişti străini
Externe 22 Octombrie 2015 / 20:18 287 accesări 0 comentarii

Şaptesprezece state membre UE, inclusiv Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia, au semnat, joi, un acord internaţional vizând să contracareze recrutarea de luptători terorişti străini care călătoresc din Europa către zone de conflict precum Siria. Întocmit de Consiliul Europei (CoE), din care fac parte 47 ţări din Europa, noul protocol modifică dispoziţii în vigoare şi incriminează o serie de fapte legate de terorism. Printre acestea se află călătoria în străinătate în scopuri teroriste, antrenarea pentru terorism şi organizarea ori facilitarea călăriei în străinătate în scopuri teroriste, care include în mod explicit finanţarea grupărilor jihadiste. ”Rar s-a bucurat un asemenea tratat de o susţinere unanimă de la bun început”, a declarat Thorbjorn Jagland, secretarul general al CoE, la ceremonia de semnare, la Riga, capitala Lituaniei. ”Toate acestea arată angajamentul nostru de a transmite un semnal pozitiv tuturor aspiranţilor la terorism. Europa se uneşte, nu vă aşteptăm, venim după voi”, a avertizat el.

Protocolul a fost elaborat într-un timp-record, de doar şapte săptămâni, din cauza ameninţării grave pe care o reprezintă luptătorii străini care se alătură jihadiştilor în Siria şi Irak, le-a spus el oficialilor prezenţi la ceremonie. Acordul urmează acum să fie ratificat de parlamentele naţionale. Semnarea documentului are loc în contextul în care experţi ONU au avertizat că gruparea Stat Islamic (SI) le plăteşte susţinătorilor săi până la 10.000 de dolari (8.800 de euro) pentru fiecare persoană recrutată să lupte în Siria sau Irak, două ţări devastate de război. Experţii ONU au aflat de la contacte belgiene că aproximativ 500 de luptători străini din Irak şi Siria provin din Belgia, cea mai mare pondere, raportat la numărul de locuitori, din toate statele membre UE.

Citește și:

David Cameron cere trimiterea jihadiștilor la... cursuri de deradicalizare

Aviaţia rusă a distrus, în 24 de ore, zeci de poziţii teroriste din Siria

Un lidel Al-Qaida a murit în urma unui raid aerian în Siria

ONU condamnă ”actele de terorism din Israel și Palestina”

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1322 secunde