Turul doi al alegerilor prezidenţiale în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Turul doi al alegerilor prezidenţiale în Ucraina

Externe 08 Februarie 2010 / 00:00 402 accesări

Birourile de vot s-au deschis, duminică, în Ucraina pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, în care se înfruntă opozantul pro-rus Viktor Ianukovici şi premierul Iulia Timoşenko. Circa 36,9 milioane de alegători erau aşteptaţi la urne, chiar dacă într-o atmosferă apatică, după mai mulţi ani de crize politice şi o recesiune dură, unii dintre ei fiind dispuşi să protesteze în caz de fraude, dar numai dacă sunt plătiţi. Duminică dimineaţă, la Kiev, Lidia Karpenko, de meserie inginer şi având 59 de ani, votează „pentru răul mai mic”, declarându-se dezamăgită de bilanţul preşedintelui în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, eroul decăzut al Revoluţiei Portocalii. În 2004, a manifestat în Piaţa Independenţei (Maidan), un loc celebru al Revoluţiei Portocalii, pentru a denunţa fraudele comise de tabăra adversă şi pentru a cere mai multă democraţie. În 2010, a votat pentru Iulia Timoşenko, unul dintre simbolurile epocii respective. Şi la Liov, bastion al naţionaliştilor şi antiruşilor din vestul ţării, Andri Tarnavski a votat pentru premierul Timoşenko, dar nu îl critică pe adversarul acestuia. „Nu cred că Ianukovici va înconjura Ucraina occidentală cu sârmă ghimpată. Dacă vor fi mitinguri la Kiev, voi merge şi voi susţine orice candidat, dar numai contracost: 200 de grivne (16 euro) pe zi, cel puţin”, afirmă bărbatul. Aceeaşi atmosferă şi în extremitatea de Est a ţării, la Doneţk, fieff-ul electoral al candidatului pro-rus, Viktor Ianukovici. La Sevastopol, port ataşat flotei ruse a Mării Negre din Crimeea, electoratul este în mod tradiţional în favoarea lui Ianukovici, dar Irina Martinova, angajată în sectorul public, a decis să voteze împotriva tuturor, o opţiune prevăzută de legea ucraineană.

Viktor Ianukovici, care şi-a devansat rivala cu zece puncte în primul tur din 17 ianuarie, a rămas favorit, potrivit unor exit poll-uri. Acesta ar fi câştigat alegerile prezidenţiale cu un avans de trei până la cinci procente în faţa rivalei sale. În replică, tabăra premierului ucrainean Iulia Timoşenko consideră prematură desemnarea învingătorului şi denunţă fraude masive în beneficiul adversarului. Iulia Timoşenko a promis „un nou Maidan”, în cazul comiterii unor fraude de către tabăra adversă. Oficial, alegerile s-au desfăşurat într-o atmosferă de calm general, poliţia înregistrând 52 de cazuri de încălcare a legii electorale.

Viitorul preşedinte al acestei ţări cu 46 de milioane de locuitori, aflată între UE şi Rusia, îi va succeda lui Viktor Iuşcenko, eliminat în primul tur după o preşedinţie de cinci ani marcată de crize politice. Cei doi candidaţi au promis ameliorarea relaţiilor cu Rusia, care s-au deteriorat în timpul mandatului lui Viktor Iuşcenko, în defavoarea Europei, ostatica mai multor crize ale gazelor desfăşurate între cele două ţări. Amândoi vor însă să consolideze cooperarea economică cu Europa. O aderare a acestei foste republici sovietice la UE nu este însă de actualitate, chiar dacă Iulia Timoşenko a făcut din aceasta un subiect de campanie. Viitorul preşedinte va trebui să redreseze rapid o situaţie economică dezastruoasă. Ucraina a intrat în recesiune în 2009, cu o scădere de 15% a Produsului Intern Brut. Moneda sa naţională, grivna, a pierdut peste 60% din valoare de la începutul crizei economice mondiale, în 2008.



12