Un fost gardian SS de la lagărul Stutthof, judecat în Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un fost gardian SS de la lagărul Stutthof, judecat în Germania

Externe 06 Noiembrie 2018 / 14:55 300 accesări

Procesul în care un fost gardian SS în vârstă de 94 de ani va fi judecat pentru complicitate la crime în masă în lagărul de concentrare nazist Stutthof, de lângă Gdansk, Polonia, a început marţi la Muenster, în vestul Germaniei, transmite dpa preluată de Agerpres. Inculpatul, care locuieşte la Borken, lângă frontiera cu Olanda, este acuzat că a fost gardian în lagărul de concentrare Stutthof, din iunie 1942 până în septembrie 1944. În acest proces există 17 co-reclamanţi, printre care cetăţeni din Israel şi din SUA, reprezentanţi marţi în instanţă de avocaţi. Apărarea a declarat că inculpatul va face o declaraţie în timpul procesului, deşi nu este clar când anume. Alte 13 audieri sunt programate până la mijlocul lui ianuarie, timp de cel mult două ore zilnic, din cauza stării fragile de sănătate a bărbatului. În total, 65.000 de deţinuţi, dintre care 27.000 de evrei, au murit în lagărul Stutthof, din cei 110.000 încarceraţi acolo, potrivit Muzeului Stutthof.

Victimele au fost gazate, împuşcate în gât sau otrăvite. Altele au murit de frig sau de foame, slăbite de munca forţată. Procurorii îl acuză pe inculpat că a avut cunoştinţă de toate aceste fapte.

Comitetul Internaţional Auschwitz a salutat luni deschiderea procesului de la Muenster. 'Le mulţumim în mod special supravieţuitorilor lagărului şi rudelor lor pentru curajul şi determinarea de a depune mărturie la Muenster în calitate de co-reclamanţi. Acestea vor fi zile dureroase pentru ei. La fel ca toţi supravieţuitorii, ei au trebuit să aştepte un timp infinit de lung pentru ca sistemul judiciar german să funcţioneze şi pentru justiţie', a declarat Christoph Heubner, vicepreşedinte al Comitetului. În acest proces urma iniţial să compară şi un al doilea inculpat, în vârstă de 93 de ani, dar procedurile în cazul său se desfăşoară separat, întrucât nu s-a stabilit dacă bărbatul poate face faţă unui proces.

Taguri articol


Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2109 secunde