Un nou spital inclus în programul de infarct miocardic acut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 2015

Un nou spital inclus în programul de infarct miocardic acut

Sănătate 28 Octombrie 2014 / 00:00 1284 accesări

Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” va fi inclus, în 2015, în programul Ministerului Sănătăţii (MS) de infarct miocardic acut (IMA), a anunţat ministrul Nicolae Bănicioiu care a vizitat, ieri, laboratorul de cardiologie intervenţională al unităţii.

”Peste 60.000 de pacienţi sunt trataţi anual în Spitalul ”Bagdasar-Arseni”, unitate de primă linie a MS. Dintre aceştia, peste 18.000 pacienţi beneficiază de serviciile Secţiei de cardiologie. Era nevoie de o astfel de unitate dotată cu aparatură performantă. Ministerul a investit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru dotarea laboratorului cu un cardio-angiograf biplan, de ultima generaţie, cu toate dotările”, a declarat ministrul.

Laboratorul de cardiologie intervenţională din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” funcţionează din primăvara acestui an. În ultimele două luni, au fost efectuate 160 de proceduri. Laboratorul are capacitatea de a efectua aproximativ 150-180 de proceduri pe lună. ”Deocamdată, laboratorul este finanţat în cadrul Programului Naţional de Boli Cardiovasculare al CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, n.r.), dar, începând din 2015, acesta va fi inclus în acţiunea prioritară pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut (IMA) a Ministerului Sănătăţii”, a spus ministrul Bănicioiu. Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în România, fiind direct răspunzătoare de 58% din mortalitatea generală la nivel naţional, conform celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Având în vedere că numărul deceselor prin boli cardiace este atât de ridicat, specialiştii recomandă intensificarea metodelor moderne de diagnostic şi tratament în patologia cardiovasculară. În acest sens, procedurile de cardiologie intervenţională sunt esenţiale în tratarea a numeroase afecţiuni cardiovasculare, printre care infarctul miocardic acut, una dintre cele mai frecvente şi severe boli cardiace. ”Cardiologia intervenţională reprezintă o ramură indispensabilă a cardiologiei moderne, iar începând din acest an putem utiliza şi noi, în clinica noastră, astfel de proceduri, în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, în cazul acestor intervenţii moderne, durata de recuperare este mult redusă, pacientul putându-şi relua rapid activitatea după realizarea tratamentului. Având în vedere că vorbim despre un spital de urgenţă, avantajele existenţei acestui laborator de cardiologie intervenţională sunt imense, contribuind major la managementul eficient şi optim al urgenţelor cardiovasculare vizate”, a declarat dr. Crina Sinescu, şeful Secţiei clinice de cardiologie a Spitalului ”Bagdasar-Arseni”. Precizăm că și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța a fost inclus în programul național de infarct miocardic acut, după ce Consiliul Județean Constanța a suportat, pe plan local, cheltuielile pentru inimile care au fost deja salvate, reducându-se astfel cu 90% mortalitatea prin IMA.



12