„Ursul”, un spectacol senzațional despre sentimente extreme

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ursul”, un spectacol senzațional despre sentimente extreme

Cultură 02 Octombrie 2016 / 12:09 2229 accesări

Teatrul de Stat Constanța (TSC) a deschis stagiunea 2016-2017 în forță, cu o premieră care îi face cinste: „Ursul”, de Anton Pavlovici Cehov, în viziunea lui Felix Alexa, regizor pe care publicul tomitan îl cunoscuse și îl apreciase în 2008, când a pus în scenă „Terorismul” fraților ruși Vladimir și Oleg Presniakov. Premiera, programată chiar în prima zi a lui Brumărel, a ținut mai puțin de o oră, în care timpul când s-a dilatat, când s-a contractat, ținând publicul „prizonier” emoțiilor intense transmise de cele trei personaje. Tumultul lor, combustia lor interioară au depășit granițele scenei, revărsându-se din plin asupra întregii săli, care a vibrat la unison cu trăirile personajelor. Decorul, imaginat de una dintre cele mai apreciate scenografe din România, constănțeanca Carmencita Brojboiu, care, după cum menționase în cadrul unei conferințe de presă, poartă cu sine, oriunde se duce, atmosfera dobrogeană, a fost unul de impact, devenind el însuși personaj, spirit al locului. Dispus cadru în cadru, în așa fel încât să creeze impresia de adâncime, cu arbori înalți, dar cu frunziș rar și cu lanuri de grâu, surprinse în mișcare - spice de grâu se regăsesc și pe scenă -, decorul „Ursului” pare, într-adevăr, tributar spațiului dobrogean, chiar dacă intenția regizorului a fost aceea de a nu plasa acțiunea în vreun spațiu geografic specific. De altfel, și acțiunea „Ursului” este atemporală, lipsa coordonatelor timp-spațiu fiind apanajul marilor texte clasice, așa cum este și această piesă scurtă a lui Cehov, în care regizorul Felix Alexa a exploatat și explorat trăirile extreme ale personajelor, contopindu-le într-un tot cu o imensă forță de seducție.

APARIȚII... INCENDIARE

Actrița Dana Dumitrescu, întruchipând-o pe Elena Ivanova Popova, a impresionat publicul prin apariția sa, la început ușor detașată, plângându-l pe Nikolai, apoi de-a dreptul... incendiară. Incendiar a fost și Marius Bodochi în rolul „Ursului” Grigori Stepanovici Smirnov, trecând cu o ușurință extraordinară de la o stare la alta, impresionând prin modul în care și-a susținut dificila partitură actoricească într-un continuu du-te - vino... emoțional. Așezat, politicos, devotat, săritor și, mai ales, constant într-o „lume” nebună care oscilează periculos de mult între extreme, reconfigurându-și granițele instabile, Luka, personajul interpretat de Marian Adochiței, a fost factorul de stabilitate al piesei și sursă de bună dispoziție, fiind „victima” schimbărilor temperamentale ale „Ursului” și chiar ale stăpânei sale.

URSULICĂ, MASCOTA SPECTACOLULUI

Nu trebuie trecută cu vederea nici apariția personajului-surpriză inventat Ursulică, un pisoi negru, cuminte foc, care este și mascota spectacolului, apărând pe afiș, cu coada înfoiată, așezat fiind pe o tipsie argintie, ținută ceremonios de mâna înmănușată a lui Luka.

Muzica lui Mozart - recviemul „Lacrimosa” din deschidere, punctând trăirile Elenei Ivanova, piesa „Dragoste, buruiană rea”, interpretată live de Dana Dumitrescu, acompaniată la chitară de Marian Adochiței, și finalul mozartian anunțând... nunta cu Ursul au un rol esențial la succesul reprezentației.

Spectacolul, pus în scenă de Felix Alexa, asistent de regie fiind Amelia... Ursu, s-a jucat pe 1 octombrie cu sala arhiplină, fiind răsplătit cu aplauze la scenă deschisă.

Dincolo de interpretări, „Ursul” cehovian este un spectacol despre inconsecvența sentimentelor, despre promisiuni încălcate și, mai ales, despre relațiile dintre „el” și „ea”, despre iubirea care modifică și răstoarnă reperele existențiale ale ființei umane.

Citește și:

Debut de stagiune cu o premieră, „Ursul”, și casa de bilete închisă

Ce surprize a pregătit Teatrul de Stat în stagiunea 2016-2017

„Ursul“ cehovian deschide stagiunea Teatrului tomitan

Pe 1 octombrie, „Ursul“ lui Cehov deschide stagiunea Dramaticului tomitan

Teatrul de Stat Constanța participă la Festivalul „Tragos“12
Pagina a fost generata in 0.2532 secunde