Acasa | Arhiva | Contact

Vineri, 09 Mai 2008

Telegraf Online Constanta
revino la editia curenta
SUMARUL ZILEI
TOP 5
(09 Mai 2008)
Interlop amenințat cu moartea în frizerie
(25816 accesari)
Ornitorincul este pasăre, reptilă și mamifer
(8004 accesari)
Elevi constănțeni, mînă de lucru gratuită pentru liberali
(7018 accesari)
Mazăre nu mai participă la circul confruntărilor electorale televizate
(3085 accesari)
Pilulele anticoncepționale de ultimă oră nu îngrașă
(2928 accesari)
ARHIVA
Alegeti o editie
Top 500 articole
INFORMATII UTILE
RECLAME
Icar Tours
 

Vineri, 09 Mai 2008

Șase decenii de la înființarea statului Israel

Șase decenii de la înființarea statului Israel

Israelul a marcat, joi, 60 de ani de la înființare, însă serviciile de securitate au fost în stare de alertă sporită, de teama unor atacuri ale militanților palestinieni, informează Sky News. Unitățile militare și-au deschis porțile pentru cetățenii care au vrut să le viziteze, în timp ce mii de israelieni au petrecut ziua de joi la iarbă verde.

La șase decenii de la fondare, statul evreu rămîne în conflict cu multe din țările vecine și cu palestinienii care doresc crearea propriului stat. La 60 de ani de la înființare, Israelul se bucură de o economie stabilă, are o armată puternică și, spun unii experți, deține arme nucleare. Israelul a reușit în 60 de ani să se impună în cadrul comunității națiunilor, dar acest stat cu frontiere încă instabile rămîne blocat într-un conflict cu vecinii săi, fără perspective vizibile de rezolvare. Ocuparea teritoriilor palestiniene din 1967, recunoscută de oficialii israelieni, afectează societatea israeliană și constituie încă un factor potențial de conflict în regiune. Aceasta este o stare de fapt, pe lîngă cele șapte războaie, care nu a împiedicat statul evreu să se dezvolte economic, să devină o putere tehnologică, să se doteze cu o armată performantă și o infrastructură dezvoltată pe un teritoriu fără resurse naturale, un pariu care la 14 mai 1948, ziua independenței sale, nu putea fi anticipat ca fiind cîștigător.

După genocidul nazist, Israelul s-a format pe un teritoriu lăsat liber de puterea colonială britanică și s-a confruntat imediat cu primul său război cu națiunile arabe. Această escaladare a tensiunilor a generat o altă tragedie: plecarea forțată a circa 700.000 de palestinieni către taberele care există în prezent în Liban, Iordania și Fîșia Gaza. Dacă Israelul a semnat acordurile de pace cu Egiptul (1978) și cu Iordania (1994), el este în continuare în conflict cu palestinienii, Siria, Liban și cu țările din regiune, în special cu Iranul, al cărui regim îl amenință cu eradicarea. Voința afișată în noiembrie, la Annapolis (SUA) a președintelui George W. Bush de a ajunge la un acord israelo-palestinian, etapă indispensabilă pe traseul unei frontiere între Israel și viitorul stat palestinian pînă la sfîrșitul anului, pare din ce în ce mai mult o dorință de a dovedi respect. Israelienii, care oscilează cel mai des între scepticism și pesimism în toate privințele conflictului lor cu palestinienii, văd cum trece timpul, fără să creadă prea mult în perspectiva unui acord. “Nu prea avem ce sărbători. Viitorul țării noastre este încețoșat, iar situația nu este strălucită nici la noi, nici la vecinii noștri”, declara recent Shalom Kital, fost patron de presă. Acest lucru se întîmplă deoarece la 60 de ani de la înființarea statului lor, israelienii resimt în continuare un sentiment de nesiguranță.

Un sondaj recent publicat de cotidianul “Haaretz” arată că 34% dintre israelieni se tem de înarmarea nucleară a Iranului, 22% de criza economică, 21% de un război la frontiera cu Libanul, iar 14% de toate la un loc. Numai patru procente nu se tem de nimic, iar alte patru procente nu știu de ce trebuie să se teamă. “Iranul și problema nucleară ne-au readus în trecut, restabilind amenințarea existențială care apăsa asupra Israelului înaintea Războiului de Șase Zile din 1967 sau din timpul Războiului de Yom Kippur din 1973”, explică Efraim Kam, un specialist în probleme de apărare. El enumeră problemele arzătoare: amenințarea iraniană, continuarea ocupației și colonizarea Cisiordaniei, creșterea demografică galopantă a palestinienilor, creșterea puterii Hamas în Gaza, continuarea tirurilor de rachete împotriva sudului Israelului. “Am primit moștenire de la părinții mei un stat miraculos. Las moștenire copiilor mei un semn de întrebare”, susține Akiba Eldar, specialist în societatea israeliană. Parade aeriene, salturi cu parașuta, sunete și lumini, defilări de personalități, între care președintele american, George W. Bush și părintele Perestroika, Mihail Gorbaciov, precum și artiști, între care cunoscutul cîntăreț francez Enrico Macias, se află pe lista ceremoniilor, care au debutat la 7 mai.

Ahmadinejad califică Israelul drept “cadavru împuțit”

PUBLICITATE
>

Președintele ultraconservator iranian a atacat din nou virulent statul evreu, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a înființării acestuia. “Cei care cred că, organizînd o ceremonie de aniversare, vor putea reînvia cadavrul împuțit al regimului impostor și uzurpator din Israel, se înșeală. Iar numele participanților la aceste ceremonii vor fi înscrise printre cele ale criminalilor sioniști”, a declarat președintele iranian. “Astăzi, filosofia existenței însăși a regimului sionist este pusă sub semnul întrebării iar regimul uzurpator și impostor este aproape de distrugere”, a adăugat liderul de la Teheran, calificînd, de asemenea, Israelul drept “un șobolan mort de epuizare”. Ahmadinejad, care a făcut aceste declarații în fața deputaților conservatori din viitorul Parlament, a denunțat ceremoniile festive din Israel, la care participă numeroși lideri străini. “Dacă unii cred că, strîngîndu-se împreună, vor putea schimba situația la nivel mondial, se înșeală deoarece popoarele îi vor îngropa”, a adăugat el. De la alegerea sa în fruntea Republicii Islamice, în 2005, Ahmadinejad a declarat în repetate rînduri că Israelul este condamnat la dispariție.

Calificativ actual Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50
Numar de voturi 6
Acordati un calificativ acestui articol
Spune parerea ta in legatura cu acest articol
Titlu
Nume
Mesaj
 
 
 

Știri de ultimă oră

Locomotivă cu abur, expusă la Constanța
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 16:27:41
Constanța. Rata de promovare a Bacalaureatului II - 25,99%
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 14:40:36
Doar 24,1% rata de promovare la Bacalaureat II!
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 14:34:30
Ponta s-a întâlnit cu Iohannis pe tema Republicii Moldova
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:33:11
INTREBAREA ZILEI
Ați intrat în posesia cardului de sănătate?
BULETIN DE STIRI
Vreau sa ma abonez la buletinul de stiri zilnic via e-mail
CURS VALUTAR BNR
1 USD = 2,3980 RON
1 EURO = 3,6816 RON
convertor valutar
PUBLICITATE OUTDOOR
 
RECLAME
Telegraf - Imobiliare
Toate informatiile, date, text, fotografii, grafice, materiale video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca au fost afisate in mod public sau transmise individual, privat, revin in resposabiltatea unica a persoanei care a fost sursa unor astfel de materiale. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (si nu ziarul Telegraf sau administratorii site-ului) sunteti in intregime responsabili pentru toate materialele pe care le incarcati sau le puneti la dispozitie in mod public in cadrul site-ului.
© 2006 Copyright S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii de utilizare
Pagina a fost generata in 0.0246 secunde
Powered by
Inchide